Tájékoztató a koronavírusról!


 
TÁJÉKOZTATÓ
 
A Cegléd Városi Sportuszoda medencéi a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet (a továbbiakban: NM rendelet) előírásainak megfelelően, szűrő-forgató üzemmódban működnek.
A legelterjedtebb hagyományos fertőtlenítési mód a klóros kezelés, melynek során a klór számos formában bejuttatható a vízbe. A klórgáz, a nátrium-hipoklorit oldat és a kalcium-hipoklorit az általánosan használt formák, de esetenként a klór-dioxidot részesítik előnyben. A fürdővíz kezeléséhez alkalmazott szerek engedélyezése a Nemzeti Népegészségügyi Központban történik.
A zajló influenzajárvány, illetve a Magyarországon is megjelent coronavírus ( COVID-19 ) fertőzésre elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek és a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.
 Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát.   A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.
 Az uszodai vizek klórozása során használt klórt mennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.​
Az alábbi (általánosan alkalmazandó) helyes fürdőhigéniás szabályok betartásán túl további elővigyázatossági intézkedést nem tartunk szükségesnek.
  •   az uszodát látogató vendégek, sportolók, alkalmazottak figyelmének felhívása az uszoda higiéniai szabályainak fokozott betartására, betartatására
     -     az uszodákat, lázas vagy hányásos-hasmenéses betegek ( vendégek, sportolók ) nem látogathatják. A tünetek elmúlását követően legalább 3 napig tartózkodni kell a fürdőzéstől ( úszástól ).
      -    fokozott fertőtlenítő takarítások az uszoda teljes területén ( minden helységben )

      -    kézfertőtlenítő kihelyezése a bejárathoz ( pénztár )
      -    kézfertőtlenítő folyékony szappan a higiéniai helyiségekbe
      -      a dolgozók részére szájmaszk használata köhögés esetén, dolgozók fokozottabb figyelme a    higiéniára, kézmosásra
      -    a medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő
      -   a medence terhelésére vonatkozó előírást (maximális egyidejű fürdőzőszám) be kell tartani.
     -   a medencében folyamatosan legalább 0,5 mg /l szabad aktív klórszintet kell biztosítanunk, ezt legalább napi három alkalommal (nagy fürdőzőterhelés esetén 2 óránként) ellenőrizni kell.
    -     gondoskodunk az egyéb üzemeltetési feltételek (pótvíz mennyiség, szűrő mosatás stb.) teljes körű betartásáról.
   -      melegvizes töltő-ürítő medence csak ülőmedenceként használható. Fertőtlenítése minden nap, ( este ) ezt követően teljes vízcsere.
 
Köszönjük, hogy betartják saját és mások egészségének érdekében az óvintézkedéseket!

Cegléd Városi Sportuszoda vezetősége