Medencéink / Vízösszetétel

Az uszoda területén található vizet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal keretében működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság – tekintve, hogy hőmérséklete a meghatározott 30° C-ot és az összes oldott ásványi anyag tartalom az 1000 mg/liter határértéket meghaladja - a termálkút vizét termális ásványvízzé, illetve gyógyvízzé nyilvánította.

Vízösszetétel:
 
Komponens   Érték
Na (K)  (mg/l) 840.0
Nátrium Na                         (mg/l) 867.1
Kálium  K                           (mg/l) 12.5
Ammónium NH4                            (mg/l) 8.400
Kalcium Ca                         (mg/l) 5.0
Magnézium Mg                        (mg/l) 1.0
Vas Fe                                (mg/l) 0.40
Mangán Mn                         (mg/l) 0.00
Nitrát NO3 (mg/l) 1.90
Nitrit NO2 (mg/l) 0.010
Klór Cl      (mg/l) 460.0
Bróm Br                             (mg/l) 2.60
Jodid J                               (mg/l) 1.50
Fluor F                                   (mg/l) 5.70
Szulfát SO4                                          (mg/l) 25.0
Hidrogén-karbonát HCO3        (mg/l) 1555.5
Szulfid S                                (mg/l) 0.04
CO2 szabad szénsav            (mg/l) 13.90
CO2 kötött szénsav               (mg/l) 561.00
CO2 mészagr.                     (mg/l) -
Oldott oxigén                   (mg/l) -
Oxigénfogyasztás                (mg/l) 9.60
Metabórsav HBO2                        (mg/l) 12.50
H2SiO3                       (mg/l) 47.0
pH   8.00
Lúgosság       (mg/l) 25.50
Összes keménység            (CaO) 9.20
Változó keménység             (CaO) 9.20
Állandó keménység  (CaO)  
Összes sótartalom  (mg/l) 2933.0

A fürdő nátrium-hidrogénkarbonátos-, kloridos jellegű termális vízzel rendelkezik, mely kifejezetten alkalmas gyógyászati célokra. A nátrium magas hidrogénkarbonát tartalma, hőfoka miatt mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget.

Nagy mennyiségben tartalmaz metakovasavat, amely kedvező élettani hatásai révén sejtregeneráló, elősegíti a haj, a köröm, és a bőr megújulását, táplálja a bőrt, javítja annak ellenálló képességét, csökkenti a bőrviszketést, a bőrt feszesebbé teszi. Egyes irodalmi adatok a metakovasavnak gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak.

A metakovasav elengedhetetlenül szükséges a fiatal, fejlődő szervezetnek, valamint enyhíti az időskori megbetegedéseket.

Ezek mellett igen sok a metabórsav tartalma, amelynek élettani jelentősége elsősorban a csontképzésben - a kalcium-, a magnézium- és a D-vitamin anyagcserében - van.  A bór hatására a vizeletben csökken a kalcium- és a magnézium-, fokozódik a foszfor kiválasztása, ezáltal csökkentve a csonthiány kialakulásának esélyét. 


A gyógyvíz hatása a szervezetre: 
A fizikai hatások közül legkedvezőbb a víz felhajtóereje, amelynek hatására a testsúly tizedére csökken, így az ízületek terhelése terhelése is minimális lesz, könnyebb a mozgások kivitelezése. A hidrosztatikai nyomás a keringést befolyásolja, a felületes visszér és nyirokereket komprimálja, ezáltal a traumás vagy statikai eredetű duzzanatok mérséklésében játszik jelentős szerepet.

Kitágítja az ereket, az így kialakult vérbőség javítja a helyi anyagcserét, gyorsabban hatnak a szövetek számára hasznos anyagok érkezését és gyorsítja a szervezet számára nem kedvező anyagok – pl. gyulladásos termékek – eltávozását. A szervek vérbősége szintén javítja a szervek anyagcseréjét, működését.

A meleg hatására az izomzat tónusa csökken, ennek következtében a fokozott izom tónus okozta fájdalmak mérséklődnek, az érintett izületek mozgáspályája javul. A meleg hatására fellazul a kötőszövet is, s ez is – megfelelő tornakezelés mellett – javítja, növeli az izületi mozgást.
 
A nátrium hidrogén-karbonátos konyhasó – elsősorban a konyhasó ionok elektromos töltésüknél fogva a bőrön megtapadva ingerlik, aktivizálják a szervezet védekező –immun- rendszerét. A kémiai analízisben a nyomelemek közül a metabórsavat és a metakovasavat mutatták ki. A metabórsavnak a csontképzésben van szerepe, hiánya esetén a kalcium és magnézium ürítés fokozódik, amely növeli a csonthiány esélyét.
 
 
A hatásokat figyelembe véve a következő esetekben javasolt a fürdőkúra:
 
Mozgásszervi megbetegedések, krónikus ízületi gyulladások kezelésére, porckorong bántalom, gerinckopásos megbetegedés, végtagizületi kopás, idült lágyrész reumatizmus, íngyulladás, ínhüvelygyulladás, nyálkatömlő gyulladás, szalag gyulladás, idült izületi belhártyagyulladás, idült tenisz vagy golf könyök, csontok mészhiánya, idült petefészek gyulladás, idült méh körüli gyulladás, idült prosztatagyulladás, idült bőrgyulladás, pikkelysömör, izületi mozgáspálya beszűkülés előkezelése, műtétek és sérülések utókezelése, idegi kimerültség csökkentésére, idegpályák rehabilitására , depressziós állapotok kezelésére.
 
A fürdőkúra ellenjavallatai:
 
Elégtelen, szabálytalan szapora szívműködés, szívizomelhalás után 3 hónapig, gyakori szív koszorúér megbetegedés, nehezen beállítható magas vérnyomás, visszérgyulladás, heveny mozgásszervi megbetegedés, heveny belső szervi megbetegedés, csontvelő gyulladás, tuberculosis, rosszindulatú daganatos megbetegedés, lázas megbetegedés, hőemelkedés, izomgyengeséggel járó izombetegségek, sclerosis multiplex heveny állapota, fertőző megbetegedés, elmebetegség, előrehaladt arteriosclerosis, leromlott általános állapot, vizelet vagy széklettartási képtelenség.
 
A fürdőkezelés időtartama maximum 30 perc. A medencékben ezen időtartamon túl saját felelősségükre tartózkodhatnak.
14 év alatti gyermekek a gyógymedencét csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe.